Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i chrustu - faworków.
W dniu dziejszym Liski zamieniły się w kucharzy, z przygotowanego ciasta wraz z dziećmi formowaliśmy faworki😃.
Dzieci poznały składniki jakie potrzebne są do ich zrobienia.
Bardzo ochoczo uczestniczyły w warsztatach kulinarnych. Z wielkim przejęciem wałkowały ciasto, kroiły w paseczki, próbowały zawijać je w kokardki👍.
Największym jednak wyzwaniem było zawijanie faworków, jednak “Liski🦊🦊🦊 ” dały radę😃👍.
Wszystko zakończyło się sukcesem👌.
Serdeczne podziękowania za pomoc w smażeniu chrustu, kierujemy do pań z kuchni ze starszego pionu.
Dzieci dumne ze swojej pracy ze smakiem zajadały faworki, nawet te niejadki dołączyły do grona ulubieńców tego przysmaku.
Obiecały, że skoro już wiedzą jak się robi faworki, to pomogą rodzicom w domu zrobić karnawałowe przysmaki😃👍.