W minionym tygodniu uczniowie klasy 2f rozmawiali o przygotowaniach do zimy, między innymi o przygotowaniu zimowych przetworów🙂. Pani Magda i Natalia opowiedziały o wykonywaniu domowych przetworów, a w szczególności o kiszeniu kapusty. Dzieci miały okazję poznać walory zdrowotne kiszonej kapusty oraz możliwości jej wykorzystania do przygotowania tradycyjnych polskich potraw. Poznały również etapy kiszenia kapusty👍. Po części teoretycznej przyszedł czas na część praktyczną. Wszystkie dzieci chętnie brały udział zajęciach, szatkowały kapustę, soliły i ugniatały w swoich pojemnikach oraz dużej beczce☺️. Następnie beczka z kapustą kiszoną została umieszona w kąciku przyrody, gdzie uczniowie będą mogli obserwować proces fermentacji. Ogromne podziękowania dla Pani Natalii Niewiadomej, która przygotowała dla nas niezbędne produkty i pomogła w przygotowaniu fantastycznych warsztatów☺️.
Zobacz również
-
8.10.2024Dzięki Fundacji WOŚP dwóch nauczycieli naszej szkoły p. Monika Magdziarz i p. Katarzyna Kozłowska mogło uczestniczyć...
-
8.10.2024Zdrowie z sadu🍎🍏🍏 i ogrodu – miniony tydzień upłynął klasie 2e na przypominaniu zasad zdrowego odżywiania. Przypominaliśmy...
-
8.10.2024Klasy trzecie naszej szkoły mogą zaświadczyć, że to nieprawda🙂. W ostatnich dniach odbyła się gra terenowa "Harry Potter...